Ouder ABC

Absentie: ziek of te laat
Kan uw kind door ziekte niet op school komen, wilt u dit dan zelf voor schooltijd even telefonisch (0591-810903) doorgeven. Als er geen bericht van u op school ontvangen is, neemt de conciërge zo mogelijk voor negen uur telefonisch contact met u op. Deze regeling is bedoeld om te voorkomen dat kinderen onderweg iets overkomt, zonder dat u of wij daarvan weten. 

Afscheid nemen
Op onze school is het gebruikelijk dat u afscheid van uw kind neemt bij de deur van de school. In groep 3 kunt u nog tot de herfstvakantie meelopen naar de deur van de klas. Wij vragen dit van u, omdat wij graag alle aandacht aan de kinderen willen én kunnen geven. We kunnen dan zien hoe het kind binnen komt en of er iets is waardoor het kind extra aandacht nodig heeft. Daarnaast stimuleert het de zelfstandigheid van het kind. Mocht u iets door willen geven, dan is het beste moment hiervoor na schooltijd.

Afscheid nemen groep 1 en 2
Tussen 8.15 en 8.30 uur kunt u uw kind in de klas brengen en wordt u daar verwelkomd door de leerkracht. Ieder kind heeft een vaste plek aan de kapstok voor de jas en tas.

Avondvierdaagse
Onze school loopt niet mee met de avondvierdaagse. Dit omdat de school geen verantwoording kan en wil nemen voor de veiligheid en het welzijn van de kinderen. Een aantal ouders van onze leerlingen heeft het initiatief genomen om de organisatie op zich te nemen en zo toch collectief mee te doen aan deze activiteit.

Buitengewoon verlof
Voor onze school geldt de leerplichtwet. Dat betekent dat leerlingen vanaf vijf jaar volledig leerplichtig zijn en de school niet meer mogen verzuimen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om verlof aan te vragen. U dient dit schriftelijk en enkele dagen van tevoren te doen.

Communicatie
Ouders worden geïnformeerd op de volgende manieren: De school maakt gebruik van de Parro-app om ouders snel en laagdrempelig te informeren. Ook via de mail worden ouders op de hoogte gebracht, bijvoorbeeld via een maandelijkse mail verstuurd door de directie. Daarnaast geldt de website als bron van informatie.

Continurooster
Op OBS de Kleine Wereld hanteren wij de volgende schooltijden:
Maandag tot en met vrijdag 8:30 – 14:00
Groep 1 is op vrijdag om 12.00 vrij.

Contactouders
De taak van de contactouders is de leerkracht(en) van de desbetreffende groep te ondersteunen en assisteren bij de verschillende activiteiten en werkzaamheden. Daarnaast is de groepsouder het aanspreekpunt voor de groepsleerkracht als het gaat om assistentie van ouders uit de groep bij de activiteiten en werkzaamheden. Hij/zij benadert, daar waar nodig, voor deze extra hulp de ouders van de desbetreffende groep.

Activiteiten waarbij de groepsouder onder andere assisteert zijn:
– Vieringen en activiteiten
– Helpen in de klas bij Sint, Kerst en Pasen
– Helpen bij excursies e.d.
– Helpen op schoolreis

Deuren
De deuren van de school zijn om 08.20 open. De kinderen mogen vanaf dat moment naar binnen.

Gesprekken
Intakegesprek
Dit is voor alle ouders en onze nieuwe leerlingen. Het doel van dit gesprek is een eerste kennismaking met de leerkracht van uw kind. In dit gesprek wordt u gevraagd hoe u uw kind ziet en wat u van school verwacht. Ook worden er eventuele bijzonderheden besproken zodat de leerkracht op de hoogte is.

Sociaal emotioneel gesprek (10 minuten)
In november vinden deze gesprekken plaats, het gaat dan om het sociaal welbevinden en de betrokkenheid van uw kind op school. Vanaf groep 5 komt u samen met uw kind naar dit gesprek.

Rapportgesprek (10 minuten)
Elk jaar vinden deze gesprekken plaats in februari. Dit gesprek staat in het teken van de ontwikkeling en resultaten van uw kind. Vanaf groep 5 komt u samen met uw kind naar dit gesprek. Aan het eind van het schooljaar kan op uw verzoek of op uitnodiging van
de leerkracht een eindgesprek plaatsvinden i.v.m. de overdracht naar de volgende groep.

Adviesgesprekken in groep 7 en 8 (15 minuten)
In groep 7 krijgt uw kind in juli zijn eerste advies voor het voortgezet onderwijs. In groep 8 krijgt uw kind in januari zijn definitieve advies. Bij dit gesprek zijn u en uw kind beiden aanwezig.

Gevonden voorwerpen
Gevonden voorwerpen leggen we neer in het conciërgehok, wanneer je iets kwijt bent kan je kijken of het hier werkt.

Groepsouders
Vanuit elke klas worden er twee ouders afgevaardigd, zij zorgen voor communicatie tussen de leerkracht en ouders.

Grote rekendag
Op 24 maart 2021 hebben we de Grote Rekendag. Tijdens de Grote Rekendag gaan de kinderen onderzoekend rekenen. Want zelf ontdekken levert inzicht op waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. En het is ook nog eens heel leuk!

 Gymnastiek
De kinderen van groep 1 en 2 bezoeken gemiddeld drie keer per week het speellokaal. Ook wordt het plein etc. gebruikt om te bewegen. Elke dinsdagmiddag hebben de kinderen van groep 1 en 2 les van een vakleerkracht. 

Groep 3 tot en met 8 krijgen twee keer per week les van een vakleerkracht. Het gymnastiekrooster ziet er als volgt uit:
– Dinsdagmorgen – groep 3,4,5 en 6.
– Dinsdagmiddag – groep 1/2a, 1/2b,7,8
– Donderdagmorgen – groep 3,4,5 en 6
– Donderdagmiddag – groep 7 en 8.
Het dragen van gymschoenen is verplicht! 

Huiswerk
Vanaf groep 5 gaat uw kind structureel wennen aan het krijgen van huiswerk. Dit wordt uitgebreid in groepen 6 t/m 8. Zo wordt uw kind voorbereid op het huiswerk dat op de middelbare school gegeven wordt en leert uw kind ook plannen. In de andere groepen kan incidenteel huiswerk gegeven worden.

Kinderraad
Op de laatste maandag van de maand komt de Kinderraad bij elkaar. De Kinderraad denkt actief mee over het reilen en zeilen van de school. De notulist of een ander lid van de Kinderraad houdt u op de hoogte via de Nieuwsbrief zodat u als ouders ook weet waar ze mee bezig zijn.

Lesuitval
Wij doen er alles aan lesuitval te voorkomen. Bij ziekte van een collega worden de kinderen die dag over de overige groepen verdeeld. We werken samen met een goede invalpool, waardoor het meestal lukt om invallers te vinden als dat nodig is.Luizen
Na elke vakantie worden de leerlingen van de school gecontroleerd op luizen.  Controleer echter ook zelf met regelmaat uw kind. Ied